Kérem várjon.
Téli, nyári gumi akciók %
bfgoodrich gumi


A BFGoodrich Amerika egyik első és legnagyobb abroncsgyártója volt. A vállalatot 1870-ben alapította Goodrich, Tew & Co néven Dr. Benjamin Franklin Goodrich az Ohio állambeli Akronben. Később 1880-ban átnevezték a vállalatot B.F. Goodrich Company-ra, majd 2001-ben Goodrich Corporation-re. Az elején még csak gumitömlőket gyártottak, amiket főként tűzoltó tömlőkként adtak el. Ahogy a vállalat nőtt, elkezdett gyártani pneumatikus bicikligumikat, majd később, 1896-ban pneumatikus gépjármű abroncsokat is kezdett gyártani, ezzel az első vállalattá vált az államokban, ami ilyen abroncsokat gyártott.


A huszadik század elején a Ford Motor Company akkori vezetője Henry Ford BFGoodrich abroncsot választott a Ford A modelljére. Ugyanez a modell 1903-ban az első gépjármű volt ami keresztben átszelte az Egyesül Államokat. Ezután a történelmi esemény után a BFGoodrich gumik óriási népszerűségre tettek szert. Ezután a cég hírneve csak felfele ívelt. Az első nemzetközi légi versenyen a sebességi világrekordot (akkor 75 km/ó) felállító repülőgépen is Goodrich gumik voltak, arról nem is beszélve, hogy 1927-ben Charles Lindbergh repülőgépén a Spirit of St. Louis-on is Goodrich abroncsok voltak amikor egy huzamban átrepülte a Atlanti óceánt New Yorktól Párizsig. A vállalat másik neves teljesítménye, hogy 1935-ben legyártotta az első „űrruhát” Willy Post számára, aki később 50.000 láb magasra repült ebben a felszerelésben. 1977-ben a Columbia űrrepülőgép is Goodrich abroncsokkal volt felszerelve.

A B.F. Goodrich Company 1936-ban Mexikói piacra is betette a lábát, mikor a helyi Euzkadi vállalattal létrehozott egy új, közös céget Goodrich-Euzkadi Ltd. néven. Eztuán a manőver után a Goodrich a világ repülőgépeinek nagy részére gyártott le gumikat és fékeket. 1947-ben feltalálták a tömlő nélküli abroncsot, amit az óta is széles körben használnak világszerte. Emellé, majdnem húsz évvel később, 1965-ben legyártották az első radiál abroncsokat Amerikában.

A vállalat gumigyártó szegmense egyesült az Uniroyal Inc.el és létrejött az Uniroyal Goodrich Tire Company, amiben a Goodrichnek 50%-os részesedése volt. Ez a társulás később igen problémásnak bizonyult, ezért 1988-ban a Goodrich eladta a részesedését 225 millió dollárért a Clayton & Dubiller Inc-nek New Yorkból.
Két évvel az eladása után, 1990 májusában a Michelin megvásárolta az Uniroyal Goodrich Tire Company-t a Clayton & Dubillertől.